Hemma från The Big Apple!


Då är man nu tillbaka från en mängd upplevelser i New York. Man kan minst sagt säga att New York är en stad, som skapar minnen och intryck för livet. Vi bodde helt perfekt på Desmond Tutu Center, 10th Ave i Chelsea (Manhattan), ett litet trevligt välskött hotell, med mycket bra service. Efter första kvällens middag, på en mysig italienare, frågade vi om det ”fanns en mysig bar i närheten för en cocktail”. Då servitören var osäker, kom en av gästerna fram för att höra vad vi hade frågat efter och ville promt hjälpa till med tips. Amerikanarna är väldigt trevliga och även tydliga med vad som gäller. På notan stod det, ”pay 22 dollar tip for the service”, ganska skönt dock att veta vad servicen var värd. Intressant var också sophanteringen utanför restaurangen, det låg minst 40-säckar utanför fönstret och flera längs med alla gator. Dessa hämtades upp tidigt på morgonen. Så istället för sopptunnor slängde man ut sopporna på trottoaren helt enkelt.

Skyltningen på Time Square var lika häpnadsveckande som man hade kunnat ana och lyxbutikerna längsmed Madison Aveny var lika många och dyra som man föreställt sig i Sex and the City. Soho och Meatpacking kändes ganska ungdomligt och nytänkade med härliga cafeer, klubbar och barer. Men framförallt blev känslan att mellan Donald Trump skraporna, Financial District och Central Park skapades intrycket av ett Gotham City i Batman, dvs. lite spöklikt. Stora gamla orenoverade byggnader, blandat med mindre countryliknande hus, som nästan såg ut att falla ihop, då tunnelbanan bara gick ca 5 meter under vägen. Andra intryck, taxibilar som ständigt tutade, syrener från olika utryckningsfordon som konstant lät och säljare som var mer ”på” än i Turkiet.

Bra restauranger:
- Public, innerestaurang med Michelinstjärna
- Spice, i Chelsea, nytänkande prisvärd asiatisk restaurang

Bra shopping
- Century 21 (outlet med de flesta kända klädesmärken)
- Macys (New Yorks svar på NK)
- Broadway, från 4th St – Prince St, med allt från Levis store, Steve Madden & Converesebutiken

Citat
- ”Dont be afraid for a black guy, giving you a CD, we are not all terrorists”. Utanför Macys på Broadway, jag måste sett livrädd ut.
- ”Put a smile on your face”. Efter att jag klagat på att vi fått vänta 45 min, inne på Converse store, för att få våra skor. Skorna vi fick var dessutom inte alls rätt skor.

/OJ

Copyright © 2021 | intresseresor.se